ZMAGOVALCI PORTOROŠKIH OPNOV

1993:

1. PORTOROŽ OPEN
Portorož, 17. – 26. 5. 1993

1. Levin, 2. A. Grosar, 3. Karnar (48 igralcev)

1994:

2. PORTOROŽ OPEN
Portorož, 9. – 17. 4. 1994

1. Cebalo, 2. Burmakin, 3. Črepan (52 igralcev)

1995:

3. PORTOROŽ OPEN
Portorož, 3. – 11. 4. 1995

1. Tukmakov, 2. Kožul, 3. Psahis (58 igralcev)

1996:

4. PORTOROŽ OPEN
Portorož, 13. – 21. 3. 1996

1. Kožul, 2. Savčenko, 3. Tukmakov (80 igralcev)

1997:

5. PORTOROŽ OPEN
Portorož, 5. – 13. 3. 1997

1. Delčev, 2. Cebalo, 3. Kožul (60 igralcev)

2003:

6. PORTOROŽ OPEN
Lucija pri Portorožu, 26. 4. – 4. 5. 2003

1. Šolak, 2. Perunović, 3. Orel (61 igralcev)

2004:

7. PORTOROŽ OPEN
Lucija pri Portorožu, 24. 4. – 1. 5. 2004

1. Šolak, 2. Cebalo, 3. Fontaine (90 igralcev)

2005:

8. PORTOROŽ OPEN
Lucija pri Portorožu, 26. 4. – 2. 5. 2005

1. Šolak, 2. Ferčec, 3. Benković (98 igralcev)

2007:

9. PORTOROŽ OPEN
Lucija pri Portorožu, 28. 9. – 2. 10. 2007

1. Šolak, 2. Perunović, 3. Orel (61 igralcev)

2016:

10. PORTOROŽ OPEN
Portorož/ Bernardin, 23. – 30. 07. 2016

1. A. Kovačević, 2. Zelčić, Bosiočić (127 igralcev)

2017:

11. PORTOROŽ OPEN
Portorož/ Bernardin, 22. – 29. 07. 2017

1. N. Djukić, 2. Tica, Antoniewski (115 igralcev)

2018:

12. PORTOROŽ OPEN
Portorož/ Bernardin, 14. – 21. 07. 2018

1. M. Šebenik, 2. N. Ferčec, 3. Alcazar Jimenez Jesus

2019:

13. PORTOROŽ OPEN
Portorož/ Bernardin, 6. – 13. 07. 2019

1. P. L. Basso , 2. M. Šebenik, 3. A. Maksimenko (110 igralcev)

IZ ZGODOVINE

Tri življenja portoroških opnovAvtor: Andrej Žnidarčič (objavljeno v reviji Šahovska misel, septembra 2018)

Svetozar Gligorić in Bobby Fischer na medconskem turnirju 1958.

Središče šahovskega dogajanja

V piranski občini, kamor sodi Portorož, ni bilo nikoli prav posebej kvalitetnih šahistov, da bi v tem smislu lahko govorili o šahovskem okolju. So pa svetovno odmevni šahovski spektakli, od medconskega turnirja 1958 do Vidmarjevih memorialov, ki so se v preteklih desetletjih zvrstili v pristanišču rož, pustili močan pečat. Bili so navdih za domače šahovske zaljubljence, ki so bili hočeš nočeš v stalnem stiku s širnim šahovskim svetom in jim je ta privilegij zlezel v kri.

V Portorožu je v dobrih šestih desetletjih na številnih turnirjih po grobih ocenah nastopilo več kot 200 velemojstrov in velemojstric, med njimi so bili svetovni prvaki Smislov, Petrosjan, Talj, Fischer, Karpov in Khalifman, svetovna prvakinja Zsuzsa (Susan) Polgar ter najmočnejša šahistka vseh časov Judit Polgar.

Jovan Nikolić

Tisoč in eden Jovan Nikolić

Med portoroškimi organizatorji – govorimo o mednarodni sferi – nedvomno izstopa Jovan Nikolić. Popularni Jovo je bil na večini dogodkov ‘zraven’ ali vsaj v ‘bližini’, bodisi kot glavni organizator bodisi kot soorganizator. Kot direktor portoroškega Avditorija, kjer so se v sedemdesetih letih odvijali najznamenitejši Vidmarjevi memoriali, je bil eden ključnih členov v »organizacijskem motorju«. Tudi pozneje, ko so se memoriali preselili na druge lokacije, se ni umaknil v ozadje, njegova mednarodna poznanstva, ideje in nasveti ter bogata publicistična aktivnost so bili še naprej cenjeno »blago«. Zelo značilna je Nikolićeva izjava iz njegovih najboljših časov: »Mednarodni šahovski turnirji so najcenejša reklama za turizem!« Ob takšnih modrostih so se tudi najbolj stiskaškim sponzorjem mehčala srca in so razvezovali svoje mošnje.

Nikolić je, kot odličen poznavalec turizma in hkrati zapriseženi ljubitelj šaha, ves čas vedel, kaj hoče. Nemirnega in sila iskrivega duha je brez prestanka vrtal in iskal možnosti za prirejanje mednarodnih šahovskih dogodkov, ki bi bili povezani s turizmom, hkrati pa bi organizacijsko temeljili na lokalnih kapacitetah. Njegova srčna maksima je bila: Zmoremo sami! Bil je glavni oziroma med glavnimi organizatorji pri prvem svetovnem prvenstvu mikroračunalnikov leta 1989, sodeloval je ob spektakularnem gostovanju sester Polgar v Portorožu leta 1991, bil je duša odmevnih ekipnih in posamičnih turnirjev Alpe-Adria v krajših oblikah šaha ter cele vrste drugih prireditev.
Nikolićevo vizionarstvo, ki je daleč presegalo domet tedanjih turističnih delavcev, je danes lepo vidno širom zemeljske oble: šah in turizem sta postala nerazdružljiva prijatelja!

Zdenko Kožul in Vladimir Tukmakov v derbiju leta 1995

Legendarni velemojster Vlastimil Hort je leta 2005 kot gost obiskal portoroški open. Na sliki: Hort v prosti partiji z Jovanom Stevanovićem; partiji »kibicirata« sodnika na turnirju, Marjan Drobne in Radiša Rajković.

Nikolićeva devetdeseta leta

Portoroški opni so se razvili iz turnirjev Alpe-Adria. Leta 1992 je bil v Grand hotelu Palace prvi posamični Alpe-Adria open z igralnim časom 30 minut na igralca. Med 84 igralci je največ pokazal hrvaški velemojster Vlatko Kovačević.
Maja leta 1993 je organiziran 2. Alpe-Adria open (s podnaslovom Portorož open), vendar tokrat v počasnem šahu. Na razburljivem turnirju, ki se ga je udeležilo 48 igralcev, je slavil ukrajinski velemojster Felix Levin (danes nastopa pod nemško zastavo). Drugi je bil Aljoša Grosar, tretji pa Marjan Karnar. Takoj pod »stopničkami« so se zvrstila sama vroča imena takratnega slovenskega šaha: Vladimir Ivačič, Enver Bukić, Miha Furlan, Zvonko Meštrović in Zlatko Bašagić.
Po uspešno izpeljanem drugem turnirju se je pojavila dilema, kako v bodoče razvrščati portoroške opne, saj je šlo za dva turnirja različnih vrednosti, pospešenega in klasičnega. Organizatorji so se pozneje poenotili, da bodo kot portoroške opne šteli zgolj tiste v standardnem šahu. Tako je turnir iz leta 1993 obveljal kot prvi portoroški odprti turnir.
Leta 1994 je bil tako uradno izpeljan drugi open. Prav posebej je zanimiva lokacija turnirja: kristalna dvorana starega hotela Palace. Gre za dvorano, po katere parketu so leta 1958 na sprejemih in plesih stopale noge Talja, Fischerja, Petrosjana in kjer so se porajale nepozabne anekdote, kot denimo tista Füsterjeva, ko mu je Fischer na vprašanje, o čem se pogovarjajo, odvrnil, da o njegovem zadnjem mestu … Tokrat so Palace Hoteli dvorano odprli izjemoma za ta dogodek. Povsem dotrajani hotel, ki je bil lep samo še navzven, je bil namreč že nekaj časa zaprt in je čakal na obnovo. Dvorana pa je za silo še služila namenu.
Na nepozabnem »kristalnem« turnirju je nastopilo 52 igralcev. Slavil je hrvaški velemojster Mišo Cebalo, zbral je 7,5 točke. Sledijo mu Burmakin (7) ter Črepan in Zelčić (po 6,5). Četverici so v hrbet gledali takšni »kalibri« kot Kožul, Sermek, Mohr, Sofija Polgar in mnogi drugi uveljavljeni igralci.
Naslednji trije odprti turnirji (1995 – 97) so bili že na novi lokaciji – v restavraciji Ljubljana, zraven portoroške ploščadi. Tudi v tem je bilo nekaj simbolike. Na tem mestu je v petdesetih letih stal nekdanji Ljudski dom (domačini so ga imenovali ‘bunker’), kjer je izpeljan znameniti medconski turnir.
Portoroški opni so pridobivali na ugledu. Za šahovnicami se je zvrstila kopica uglednih imen mednarodnega šaha. Na tretjem opnu, ki je bil aprila 1995, je med 58 udeleženci slavil Vladimir Tukmakov pred Zdenkom Kožulom in Levom Psahisom.
Četrtega opna marca 1996 se je udeležilo kar 80 igralcev. Po izenačeni bitki je zmagal Kožul pred Stanislavom Savčenkom (oba sta zbrala po 7,5 točke). Dvojici je s pol točke zaostanka v hrbet gledala res ugledna šahovska druščina: Tukmakov, Beljavski, Bezold, Novikov, Ibragimov, Palac in Mohr.
Na petem opnu leta 1997 je zabeležen upad udeležbe – nastopilo je 60 igralcev. Zmagal je bolgarski velemojster Aleksander Delčev s sedmimi točkami. Po pol točke manj so osvojili Cebalo, Kožul, Rotstein, Sutovski in Nikolov.
S tem turnirjem se je končala šahovska »pravljica« Jovana Nikolića. Hujše zdravstvene težave so ga oddaljile od odgovornih nalog. Zanimanje za kraljevsko igro, ki ji je posvetil življenje, pa je ohranil vse do smrti leta 1999.

Velemojster Dragan Šolak prejema nagrado iz rok vodje Kava bara Domen Zorana Ješića za zmago na opnu 2003. V ozadju glavni sodnik Drago Šiftar in predsednik ŠD Piran Jovan Stevanović.

Obdobje Kava bara Domen in »Hat-trick« Dragana Šolaka

Po Nikolićevi smrti je nastala organizacijska praznina, vendar ne za dolgo. Piranskim šahistom sta konec prejšnjega stoletja vrata na široko odprla dva gostinska lokala v Luciji, najprej Restavracija Palma (mimogrede, vodil jo je Joško Joras, pozneje znani borec za pravično južno mejo), kmalu zatem pa še Kava bar Domen. Počasi se je razvijala ideja, da bi na slednji lokaciji izpeljali kak drznejši projekt. Ambiciozna organizacijska ekipa, v kateri so bili takratni predsednik ŠD Piran Jovan Stevanović, Albert Ploč, Valter Pregarac, avtor teh vrstic ter še nekaj entuziastov, je lastnikom Domna predlagala obuditev portoroških opnov. Lastniki so bili nad idejo navdušeni ter jo vsestransko podprli.

Pod strokovnim vodstvom mizarskega mojstra so šahovski prostovoljci tri leta zapovrstjo (2003– 05) med prvomajskimi počitnicami z lesenimi stenami in pregradami gradili provizorične igralne dvorane, tako da je v njih nastalo prostora za več kot sto igralcev. Atmosfera na turnirjih in še bolj ob njih je bila bolj domača, vendar prav zato nepozabna. Udeležba je bila izjemna. Skoraj ni resnejšega slovenskega igralca, ki se ni udeležil vsaj enega od teh turnirjev.
Na prvem turnirju je sodelovalo 61 igralcev, na drugem 90, na tretjem pa kar 98! Na vseh treh je slavil srbski velemojster Dragan Šolak. Leta 2003 je sam končal na vrhu. Na drugem je enako točk kot Šolak (7) osvojil Mišo Cebalo. Na tretjem pa je velikemu srbskemu upu, ki danes nastopa za Turčijo, na vrhu delala družbo trojica igralcev: Nenad Ferčec, Petar Benković in Jure Škoberne (vsi so zbrali po 7 točk). Kot zanimivost zapišimo, da je na vseh treh turnirjih Šolak izgubil le eno partijo. Premagal ga je domači mojstrski kandidat Goran Belamarić. Prav Belamarić je zmagovalec devetega opna leta 2007. Turnir je bil zaradi manjšega nagradnega sklada skromnejši po udeležbi in kvaliteti.

Velemojster Aleksander Kovačević, zmagovalec opna leta 2016.

Glavni organizator turnirja Marjan Drobne na svečani otvoritvi turnirja 2016. V ozadju direktor Hotela Bernardin Miran Stiplošek in piranski župan dr. Peter Bossman.

Velemojster Nikola Djukić, zmagovalec opna 2017

Zmaga Šebenika na nesojenem portoroškem opnu

Šahovsko društvo Piran je leta 2006 uspešno izpeljalo Mednarodni odprti turnir Domen Lucija 2006. Pred začetkom turnirja je bilo v igri ime 9. Portorož open, vendar so organizatorji tokrat upoštevali željo lastnikov lokala Kava bar Domen, ki so dogodek v celoti podprli, da turnir nosi njihovo ime. Na zanimivem dogodku je sodelovalo 40 igralcev. Zmagal je Matej Šebenik pred Markom Tratarjem, zbrala sta po 5,5 točke, sledijo Simon Jerič, Marjan Črepan, Bojan Veber in Josip Bulić s po 5 točkami.

 

Pogum in trma Marjana Drobneta

Tretje življenje je po desetletju mirovanja portoroškemu opnu vdahnil znani šahovski organizator in mednarodni šahovski sodnik Marjan Drobne. Pred tremi leti je z njemu lastno vztrajnostjo in trmo Hotelom Bernardin, sicer šahu prijaznemu okolju, pogumno ponudil izvedbo jubilejnega, desetega portoroškega opna. Ideja je bila na prvi pogled skorajda ‘donkihotovska’. Toda po trdih pogajanjih, tako kot je za poslovni svet normalno, so na Bernardinu predlogu prižgali zeleno luč! In to kar sredi poletne turistične sezone, o čemer so šahovski organizatorji doslej lahko samo sanjali.

Drobne je z majhno ekipo, v kateri pomembno vlogo igra zagrebški šahovski sodnik Siniša Režek ter ob logistični podpori Šahovskega društva Piran, obrnil novo stran portoroške šahovske zgodovine. Prvega opna pod Drobnetovo taktirko se je udeležilo kar 127 igralcev, s čemer je bil porušen dotedanji rekord. Na vrhu sta končala Aleksandar Kovačević (zmagovalec) in Robert Zelčić.

Na enajstem opnu leta 2017 je sodelovalo 113 igralcev. Zmagal je črnogorski velemojster Nikola Djukić. V »zasledovalni« skupini sta bila dva Slovenca, velemojster Georg Mohr ter mladi novomeški up Maj Zirkelbach.

Letošnjega julija je bil na Bernardinu že dvanajsti open. Nastopilo je 75 igralcev. Po ‘mrtvem teku’ med Matejem Šebenikom in Nenadom Ferčecem je na koncu slavil slovenski velemojster. Značilnost letošnjega turnirja so bili odlični igralni pogoji, ki jih je ponujala čudovita kongresna dvorana Emerald. Pozor! Prihodnji, 13. Portorož open bo v isti dvorani!